Практика застосування аутплейсменту в українському бізнесі - Філіпчук, Наталія; Liubov, Vodianka; Гринюк, Анастасія (My University, 2022)
У статті розглядається аутплейсмент, що передбачає юридичну допомогу, психологічну підтримку, пошук адекватної посади, які сприяють подальшому працевлаштуванню звільненого працівника. В Ук- раїні аутплейсмент персоналу знаходиться на фазі становлення. Питома вага компаній, що його викори- стовують у загальній чисельності підприємств України є незначною. Рекрутинговими агентствами до- сить часто застосовується програма аутплейсменту. Залежно від посади працівника і фінансових можливостей роботодавця програма аутплейсменту може містити наступні послуги: тестування кандидата з метою аналізу і визначення його ключових компе- тенцій, професійного досвіду і рівня мотивації; надання докладної інформації щодо поточної ситуації на ринку праці; підготовка до співбесід; складання рекомендаційних листів і грамотного резюме (CV); розм- іщення CV на сайтах з працевлаштування та в друкованих виданнях; напрямок резюме в провідні кад- рові агентства і компанії, які розмістили оголошення про відповідні вакансії; створення індивідуального плану дій, метою якого є якісне працевлаштування; навчання навичкам самостійного пошуку роботи і мистецтва самопрезентації. За вартістю послуг, можна виділити декілька видів аутплейсменту персоналу: за 3 тис. грн до пакету послуг входить лише бесіда з психологом для зняття стресу та орієнтування працівника в процесі пошу- ку роботи; за 5-7 тис. грн працівник отримає консультаці? з відповідними спеціалістами стосовно перс- пектив, тенденцій та сучасних вимог на ринку праці, здійснюється підготовка до майбутніх співбесід та відбувається супровід працівника протягом всього періоду процесу скорочення; за 12 тис. грн кадрові агентства гарантують працевлаштування працівника, однак, коштовний аутплейсмент застосовують зазвичай для менеджменту та особливо важливих працівників підприємства; для топ та sеnіоr менед- жерів вартість аутплейсменту в середньому, становитиме 15% річного фонду заробітної плати; для lоwеr та mіddlе менеджменту вартість аутплейсменту обійдеться підприємству у 10% їх річного фонду оплати праці.
Keywords: аутплейсмент; рекрутингові компанії; скорочення персоналу; адпаптація