ПРАВОВА ПРИРОДА ФІНАНСУВАННЯ РОСІЄЮ МІЖДЕРЖАВНОГО ТЕРОРИЗМУ І ЇЇ ВІЙНИ ПРОТИ УКРАЇНИ - Patsurkivskyy, Petro; Havrylyuk, Ruslana (Науковий вісник Ужгородського Національного Університету, 2022)
Стаття присвячена аналізу правової природи фінансування Росією міждержавного тероризму і її війни проти України, яка уже змінила історію ХХІ століття. Звернуто увагу, що однією з найочевидніших рис цієї війни став її міжцивілізаційний характер, що зумовлює потребу переосмислення на парадигмально нових засадах усіх політичних та соціокультурних процесів не тільки в Україні і Росії, але й у Європі та усьому сучасному світі, необхідність принципового оновлення світоглядних і методологічних підходів та категорійно-понятійного апарату. Обгрунтовано положення, що вищезазначене сповна стосується і осмислення проблеми правової природи фінансування Росією міждержавного тероризму і війни в Україні, що складає основну мету нашого дослідження. Конкретними задачами аналізу вищезазначеної проблеми є з’ясування: правової природи фінансування РФ міждержавного тероризму; правових засад та джерел фінансування РФ війни в Україні. Методологічну основу дослідження складають принципи об’єктивності та історизму; антропосоціокультурний та аксіологічний підходи у поєднанні з методами, розробленими Самуелем Гантінгтоном для аналізу міжцивілізаційних воєн у його бестселері «Зіткнення цивілізацій». На підставі аналізу відповідних нормативних актів, доктринальних положень та фактів дійсності обгрунтовано висновок, що провідною формою фінансування російського державного тероризму проти України під час підготовки російсько-української війни та з початку цієї війни до повномасштабного вторгнення РФ в Україну було спонсурування Росією антиукраїнського тероризму, а з 24 лютого 2022 р. ця форма поступилася місцем прямому бюджетному фінансуванню Росією її тероризму проти України. Джерелом фінансування РФ її війни проти України на усіх етапах підготовки та ведення цієї війни було і залишається пряме бюджетне асигнування коштів її Державного бюджету, одержаних переважно за рахунок експорту енергоносіїв, в першу чергу нафти та газу.
Keywords: міждержавний тероризм РФ проти України; війна РФ проти України; правова природа фінансування РФ тероризму проти України; правова природа фінансування РФ війни проти України; спонсорування РФ тероризму проти України