Особливості реалізації ергономічного підходу в навчальному процесі початкової школи - Гапей, Ольга Степанівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У кваліфікаційній роботі досліджено теоретичні основи та практичні аспекти ергономічного підходу в навчальному процесі закладів загальної середньої освіти, зокрема в початковій школі. Визначено значення педагогічної ергономіки у створенні освітнього середовища, що відповідає ергономічним принципам, для підвищення ефективності навчання, збереження здоров'я учнів і гармонійного розвитку особистості. Розглянуто комплекс заходів і методик для впровадження ергономічних принципів, а також роль навчального середовища, навчальних засобів при підготовці педагогів. Результати роботи підтверджують, що ергономічний підхід покращує працездатність учнів, сприяє їхньому розвитку та формує позитивне ставлення до навчання.
Keywords: ергономіка; ергономічний підхід; освітнє середовище; ефективність навчання