Методи та системи штучного інтелекту - Фратавчан, Валерій; Фратавчан, Тоня; Лукашів, Тарас; Літвінчук, Юлія (My University, 2023)
У посібнику проводиться огляд основних задач штучного інтелекту, опис загальних математичних та алгоритмічних моделей, методів та інструментальних засобів їх реалізації. Основна увага зосереджена на таких розділах методів та систем штучного інтелекту, як еволюційне програмування та генетичний алгоритм, задачі та системи розпізнавання образів, штучні нейронні мережі та експертні системи. Велика увага приділяється питанням практичного та прикладного застосування методів та систем штучного інтелекту для розв’язування задач розпізнавання образів, ідентифікації об’єктів, класифікації та кластеризації, машинного навчання, обробки великих інформаційних масивів. Даний навчальний посібник призначений для здобувачів вищої освіти всіх спеціальностей галузі знань «12 Інформаційні технології», а також для інших спеціальностей, у сферу інтересів яких входить розробка прикладного програмного забезпечення
Повну версію даного підручника можна знайти за адресою відповідного курсу в системі moodle
Keywords: генетичний алгоритм, нейронні мережі, розпізнавання образів, експертні системи