Проблеми нормативного регулювання обліку природоохоронної діяльності у лісовому господарстві - Танасієва, Марина (Облік і фінанси, 2016)
Стаття присвячена критичній оцінці діючої законодавчо-нормативної бази бухгалтерського обліку природоохоронної діяльності у лісовому господарстві та виявлення рівня її придатності для вирішення існуючих методологічних проблем. Проведено критичний огляд законодавчо-нормативних актів з питань класифікації природоохоронних витрат та видів природоохоронних заходів у лісовому господарстві. Вказано на необхідність адаптації вітчизняної системи бухгалтерського обліку, звітності та контролю до міжнародних стандартів із урахуванням здійснення природоохоронної діяльності та природоохоронних заходів для цілей ведення лісового господарства. В результаті вивчення організаційних, технологічних та галузевих особливостей лісового господарства встановлено та визначено вплив екологічних факторів на організацію обліку витрат і калькулювання собівартості продукції на підприємствах і в установах лісової галузі економіки. Обґрунтовано необхідність побудови системи еколого-економічних показників – індикаторів стану навколишнього природного середовища (в т.ч. і лісових масивів) та відображення їх у системі статистичної та бухгалтерської звітності, із подальшою уніфікацією даних форм звітності.
Problems of Normative Regulation of Accounting of Nature Protection Activity in Forestry
Keywords: лісове господарство; природоохоронні витрати; екологічні витрати; природоохоронна діяльність; бухгалтерський облік