Дослідження реалій кредитування господарюючих суб’єктів банківським сектором - Марусяк, Наталія; Саінчук, Наталія; Харук, Богдан (Видавничий дім "Інтернаука", 2021)
У статті визначено, що розвиток ринкової економіки в поєднанні з внутрішніми проблемами та зовнішніми викликами формує певні умови банківського кредитування, які характеризуються нестабільністю та уповільненими темпами. Це в свою чергу негативно відображається на економіці загалом та на підприємницькому секторі зокрема. В процесі дослідження зазначеного питання, як з боку банківського сегменту так і з боку підприємств, виникають проблеми системного характеру, які носять паралельний зв’язок – дисбаланси банківського сегменту негативно корелюються з підприємствами у розрізі кредитування. Проаналізовано, що кількість банків за досліджуваний період зменшувалася. Це є свідченням того, що на фінансовому ринку залишаються банки із значним показником платоспроможності. Така ситуація є свідченням, що банківський сектор розвивається, відповідаючи при цьому законодавству, яке хоча і є мінливим та «жорстким» за своєю природою. Це в свою чергу відображає факт, що банківському сектору доцільно здійснювати кредитування господарюючих суб’єктів. В контексті дослідження виявленні явища зменшення кредитування господарюючих суб’єктів та виокремленні фактори, які мають значний вплив на отримання підприємствами кредитів: інфляція, облікова ставка НБУ та «ціна» нових кредитів. Обґрунтовано, що стан банківського кредитування господарюючих суб’єктів на сьогоднішній день носить незадовільний характер. Це пояснюється падінням індексу промислового виробництва, негативним сальдо експортно-імпортних операції. Також негативну тенденцію мають певні галузі національної економіки, які є пріоритетними. За аналізований період вони мають тенденцію до спаду. Окрім факторів які мають вплив на перелічені показники, наголошено, що найбільший вплив на стан кредитування банками підприємств має нестабільність економіки. Цей фактор негативно впливає на банківське кредитування, що в свою чергу корелюється із економічною стабільністю підприємств. Тому у статті дійшли до висновку, що банки і не надають кредити, оскільки підприємства мають негативну кредитну історію, а з’являється вона у них – тому що банківський сектор видає дорогі кредити (інколи в іноземній валюті та на короткостроковий період), і як результат – неповернення кредитів.
Keywords: кредит; кредитні відносини банківське кредитування; кредитний процес; банківський сектор; «ціна» нових депозитів; «ціна» нових кредитів