Зміни режиму водного стоку річки Сірет у період глобального потепління - Ющенко, Юрій Сергійович; Николаєв, Андрій Миколайович; Пасічник, Микола Дмитрович; Паланичко, Ольга Вікторівна; Бузей, Олександр Вячеславович (My University, 2023)
В статті описане дослідження впливу змін клімату на водні ресурси, зокрема, на водний стік річки Сірет. Автори визначають межі природного та зміненого гідрологічного режиму, використовуючи різні підходи. Кліматологічні дослідження та аналіз температурних коливань свідчать про початок сучасних кліматичних змін, який припадає на 1989 рік. Обрана авторами методика, дала можливість встановити межу природного періоду до 1988 року та зміненого періоду починаючи з 1989 року до теперішнього часу. Застосування різницевої інтегральної кривої температур дозволяє точно визначити переломний момент у 1988 році. Дослідження на прикладі метеостанції Чернівці підтверджує неоднорідність ряду середніх річних температур повітря, що вказує на зміни у гідрокліматичному режимі. Стаття також звертає увагу на важливу роль атмосферних опадів у формуванні водного стоку річкового басейну Сірету. Дослідження вказує на синхронність багаторічного ходу середньорічного стоку даної річки та річних сум атмосферних опадів, що підкреслює важливість розуміння впливу змін клімату на водні ресурси. Досліджено зміни в гідрологічному режимі річки Сірет протягом періодів 1962-1975 та 2010-2020 років. Виявлено, що зимовий стік лише мінімально зазнав змін, але спостерігалась деяка збільшення його обсягу. Весняне водопілля розпочиналося трошки раніше, із більшими та ранішими дощовими паводками. Літній сезон виявив меншу інтенсивність дощових паводків та трошки раніший їх час формування. Літньо-осінні сезони були подібними, але стік протягом другого періоду був менший. Дані дослідження показують внутрішньорічні зміни стоку води річки, де виділяються збільшення зимового та літнього стоку, але зменшення весняного та осіннього. Зміни можуть бути пов'язані з кліматичними факторами, такими як раннє сніготанення та посухи. Аналіз води річки Сірет вказує на її забрудненість, особливо у маловодні періоди. Вплив антропогенного навантаження зростає в передгірській частині басейну. Води відповідають межі категорій «чиста» і «помірно забруднена», з найвищою забрудненістю в літньо-осінні та зимові періоди. Висновки вказують на те, що зміни в гідрологічному режимі річки пов'язані з кліматичними змінами, проте загальна якість води визначається як природними, так і антропогенними факторами.
CHANGES IN THE WATER FLOW REGIME OF THE SIRET RIVER IN THE PERIOD OF GLOBAL WARMING
Keywords: глобальне потепління; атмосферні опади; річковий стік; гідрограф стоку; різницева інтегральна крива