МЕХАНІЗМИ СОЦІАЛЬНИХ ВЗАЄМОВІДНОСИН ДЕРЖАВИ І НЕПРИБУТКОВИХ ОРГАНІЗАЦІЙ - Пентелейчук, Георгій Васильович (My University, 2023)
Кваліфікаційна робота присвячена сфері надання соціальних послуг в різних країнах заснованій на використанні та розвитку всіх форм власності і такій, що складається з державного та недержавного секторів. До недержавної соціальної сфери відносяться окрім соціальних також громадські, благодійні, релігійні організації та фізичні особи, діяльність яких пов’язана з наданням соціальних послуг. Управління сектором здійснюється в порядку, визначеному законодавством та відповідними статутами. Зарубіжні дослідження показують, що у низці розвинених країн приватні неприбуткові організації є однією з основних груп виробників у сфері соціального обслуговування (social care), що фінансуються державою: майже три чверті італійських виробників соціальних послуг є представниками неприбуткового сектора, у Німеччині майже дві третини послуг із догляду вдома надаються неприбутковими організаціями, НПО сфери соціального захисту Японії складають більше третини всіх волонтерських організацій. У системі соціального захисту України важливе місце також займають неурядові організації, сьогодні в Україні формується тенденція до розширення впливу громадянського суспільства в соціальній сфері. Вони традиційно зорієнтовані на задоволення потреб вразливих верств населення, котре не спроможна вирішити держава внаслідок певних обмежень, та на захист прав людини. Такі інститути громадянського суспільства виступають особливими суб’єктами перерозподілу благ, залучаючи людські, фінансові, матеріальні ресурси від приватних домогосподарств, бізнес-структур, державних органів, інших НПО та реалізовуючи їх у формі соціальних послуг та матеріальної допомоги.
Keywords: механізм соціальних взаємовідносин, неприбуткова організація, соціальні послуги, соціальне обслуговування