Фізико-хімічні властивості композитів наночастинок типу А І В ІІІ С VI з йонними та молекулярними матрицями - Йосипенко, Юліана (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
Дисертаційна робота присвячена синтезу твердотільних оптично активних композитів шляхом трансферу нанокристалів напівпровідників у твердотільні матриці. У роботі досліджено закономірності змін фізико-хімічних властивостей наночастинок при впровадженні їх у матриці йонних солей та молекулярні матриці, здійснено комплексну оцінку перспектив їх використання як люмінофорів, термочутливих матеріалів у оптоелектронних приладах. У вступі висвітлено актуальність теми дисертаційного дослідження, окреслено її зв’язок із науковими програмами та планами. Сформульовано мету та завдання дослідження, а також розкрито його наукову та практичну значущість. Представлено відомості про публікації, апробацію отриманих результатів та особистий внесок здобувача, а також, описано структуру й обсяг дисертації.
Keywords: оптичні властивості; енергія активації; наночастинка (нанокристал); люмінесценція (фотолюмінесценція); поглинання; композити (нанокомпозити); квантові точки; плівки; зона провідності; кристалічна структура; рентгенівська дифракція (XRD); легування; дірка; напівпровідники; гідротермальний метод (синтез)