Сучасні виклики в процесі формування ціннісних орієнтацій української молоді та шляхи їх вирішення. // Альманах науки. – 2021. – №6 (51). – С.42-47. - Шманько, О.В.; Кобилянська, Оксана Дмитрівна (My University, 2021)
Визначені тенденції формування ціннісних орієнтацій української молоді в транзитному українському суспільстві. Виявлено, що в сучасних умовах, коли, старі стереотипи ще не відійшли у минуле, а нові європейські стандарти ще не утвердилися, існує загроза ціннісного відчуження та заповнення цієї прогалини негативними елементами. В той же час в ході проведених досліджень відзначена тенденція до зростання громадянської свідомості молодого покоління, почуття патріотизму, толерантності, поваги до свобод та прав громадян. Подані результати соціологічного опитування стосовно ставлення молодого поколінням до європейських цінностей, особлива увага приділена громадянській складовій цього феномену. обґрунтовано причину, чому молодь є значно відкритішою перед новим досвідом та орієнтованою на задоволення власних потреб, ніж покоління старших. Пропонуються шляхи позитивної соціалізації та формування ціннісних орієнтацій української молоді, які можуть запроваджуватися в умовах навчально-виховного процесу закладів вищої освіти.
Keywords: європейські цінності, громадянські цінності, соціалізація молоді, відчуження, аномія, молодіжна політика, ціннісні орієнтації.; європейські цінності, громадянські цінності, соціалізація молоді, відчуження, аномія, молодіжна політика, ціннісні орієнтації