Аналіз частоти використання екосистемних послуг бджоли медоносної бджолярами України після зимівель 2018-2019, 2019-2020 та 2020-2021 рр. - Савчук, Інна Василівна (My University, 2022)
Дипломна робота присвячена аналізу частоти використання екосистемних послуг бджоли медоносної на основі результатів анкетування українських бджолярів після зимівель 2018-2019, 2019-2020 та 2020-2021 рр. із використанням анкети міжнародної асоціації COLOSS. У роботі встановлено, що після зимівель 2018-2019, 2019-2020 та 2020-2021рр. в більшості фізико-географічних зонах України бджолярі використовують не менше 14 ресурсних послуг бджоли медоносної. Відсоток використання меду відкачаного серед респондентів не змінився, проте використання прополісу на 24 % та воску на 14 % збільшився. Апітерапію використовують в середньому 13 % респондентів із найвищою частотою використання згаданого виду екосистемних послуг після зимівлі 2019-2020 рр., проте більшість не використовують або не знайомі з таким методом лікування. Творчою діяльністю на бджільницьку тематику займається 15,5 % респондентів.
Keywords: екосистемні послуги; апітерапія; ресурсні послуги; мед відкачаний; прополіс; бджолиний віск