Механізм запобігання жіночій насильницькій злочинності - Prodan, Tetyana (Підприємництво, господарство і право, 2020)
У статті автором на підставі проведеного аналізу встановлено, що механізм запобігання жіночій насильницькій злочинності повинен включати в себе такі елементи: загальнодержавне системне регулювання, яке спрямоване на усунення соціально небезпечних причин і умов злочинності; правове регулювання кримінологічної політики, спрямоване на вдосконалення законодавства, яке безпосередньо спрямоване на зменшення рівня злочинності в державі; спеціальне регулювання, яке спрямоване на роботу з окремими верствами населення, які вже є криміналізованими або є потенційними суб’єктами суспільно небезпечних діянь. Зазначено, що центральне місце в механізмі запобігання займає зведення до мінімуму причин та умов жіночої злочинності. Автором акцентовано увагу на необхідності розвитку «духовного» аспекту запобігання злочинності такого виду. Аргументовано, що механізм запобігання жіночому насильству має складатися із заходів, сутність яких має полягати у впливі на окремі ціннісні категорії особи, які можуть бути застосовані залежно від її принципів, моральних засад, поглядів на життя та певних «табу». Встановлено, що жінки ближче сприймають духовні речі та схильні до богослужіння. Саме тому церковний вплив на жінок, особливо тих, які схильні вчиняти злочини насильницького характеру, є недооціненим. Акцентується увага на тому, що до основних загально-соціальних, спеціальних та індивідуальних заходів запобігання жіночій насильницькій злочинності належать: допомога жінкам, які стали жертвами злочинів; підвищення їх рівня життя; популяризація здорового способу життя та контроль за інформацією та кінопродукцією, що запропонована у засобах масової інформації; популяризація гендерної рівності; подолання феномену побутового насильства; аналіз біографії жінки-злочинниці, встановлення періодів її життя, детермінуючих злочинну поведінку; залучення психіатра, психолога для складання психологічного портрету такої особи; розроблення плану заходів щодо подолання схильностей до девіантної поведінки та кримінологічного прогнозування стосовно терміну виправлення жінки-злочинниці.
Mechanism for preventing female violent crime
Keywords: жінка-злочинниця; насильницька злочинність; загально-соціальне запобігання; спеціальне запобігання; індивідуальне запобігання