Психологічні чинники конфліктності сучасного освітнього середовища - Тирша, Максим Вікторович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У роботі проаналізовано проблему психологічних детермінант конфліктної поведінки учасників освітнього процесу (педагогів та студентів) в умовах воєнного стану. У роботі використовувалися методики: «Визначення стилю поведінки в конфліктній ситуації» (К. Томас); опитувальник «ЕмІн» (Д. Люсін); «Діагностика професійного вигорання» (MBI); «Оцінка агресивності у стосунках» (А. Ассінгер) та «Шкала психологічного стресу» (PSM-25). Емпіричне дослідження виявило: високі показники професійного вигорання, психологічного стресу та агресивності мають прямий кореляційний зв'язок із вибором деструктивних стратегій поведінки в конфлікті (конкуренція, уникнення). Встановлено, що розвинений емоційний інтелект виступає протективним чинником, який знижує загальну конфліктогенність та сприяє вибору конструктивних стратегій взаємодії навіть в умовах підвищеного стресового навантаження.
Keywords: конфліктність; освітнє середовище; емоційний інтелект; професійне вигорання; стрес; агресивність