Діагностика інноваційної безпеки регіону - Yakymova, Larysa (ПП "ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ, ТЕХНОЛОГІЙ І ПІДПРИЄМНИЦТВА", 2017)
Мета. Метою дослідження є розробка методичних засад діагностики інноваційної безпеки регіону як складової інформаційно-аналітичного забезпечення системи управління економічною безпекою в умовах несталого розвитку економіки. Методика дослідження. Теоретико-методологічною основою дослідження є системний підхід до вивчення проблеми інноваційної безпеки регіону. У процесі дослідження використовувалися методи логічного обґрунтування та порівняльного аналізу – для аналізу нелінійних процесів в сфері інноваційної діяльності; методи аналізу часових рядів, у тому числі фільтр Ходріка – Прескотта, – для виокремлення циклів та довгострокових трендів в часових рядах показників та індикаторів інноваційної безпеки регіону; методи математичної статистики – для виявлення параметрів та атрибутів циклічності. Результати дослідження. Запропоновано методику діагностики інноваційної безпеки регіону, в основі якої лежить дослідження характеру і причин нестійкої динаміки показників інноваційної діяльності. Здійснено її апробацію на прикладі Чернівецької області. Виокремлення довгострокових трендів та циклічних компонент показало, що, по-перше, в інноваційній сфері регіону, як і країни в цілому, спостерігається довготривала криза. По-друге, циклічна динаміка показників інноваційної діяльності промислових підприємств характеризується різноспрямованими змінами, різною довжиною хвиль та їхньою амплітудою. В дослідженні здійснено оцінку статистичних параметрів циклічної динаміки часових рядів показників інноваційної діяльності підприємств регіону: волатильності, персистентності та відношення до регіонального бізнес-циклу. Ідентифіковано комплекс ендогенних та екзогенних факторів циклічності інноваційної безпеки регіону і визначено, які з них є запізнілими, співпадаючими та випереджальними циклічними індикаторами інноваційної безпеки регіону. Наукова новизна результатів дослідження. Положення запропонованої методики діагностики інноваційної безпеки регіону та результати її реалізації розвивають методологічні засади управління інноваційною безпекою регіону в умовах циклічного розвитку економіки. Практична значущість результатів дослідження. Практична значущість дослідження полягає в тому, що його результати, модельний інструментарій та програмне забезпечення являють собою інформаційно-аналітичний базис для прийняття управлінських рішень з інноваційної безпеки регіонів.
Keywords: діагностика, інноваційна безпека, регіон, індикатор, циклічність, тренд