ЕЛЕКТРОННИЙ БАНКІНГ СУЧАСНОГО БАНКУ: СТАН І ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ - Марич, Максим (Кафедра фінансів і кредиту, 2025)
У статті досліджено сучасний стан, тенденції та проблеми розвитку електронного банкінгу в Україні. Розкрито сутність електронного банкінгу як сукупності інноваційних технологій, що забезпечують дистанційне надання банківських послуг через інтернет-і мобільні платформи. Проаналізовано динаміку впровадження цифрових сервісів у діяльність банків, зокрема інтернет-банкінгу, мобільних додатків, платіжних систем і технологій безконтактних розрахунків. Визначено ключові перевагиелектронного банкінгу —зручність, швидкість обслуговування, цілодобовий доступ до фінансових операцій, підвищення конкурентоспроможності банків. Разом з тим окреслено основні проблеми розвитку: загрози кібербезпеці, недостатній рівень цифрової грамотності користувачів, недосконалість нормативно-правового забезпечення та низька довіра частини населення до онлайн-банкінгу. Запропоновано напрями подальшого вдосконалення електронного банкінгу з урахуванням міжнародного досвіду, розвитку фінтеху та цифрової трансформації фінансового сектору України.
Keywords: електронний банкінг; цифрова трансформація; інтернет-банкінг; мобільний банкінг; фінтех; кібербезпека; цифрова грамотність; банківська система; онлайн-платежі; фінансові технології