Імітаційна діяльність як маніпулятивна технологія соціально-психологічного впливу - Чаплак, Ян (Чернівецький національний Університет імені Юрія Федьковича, 2022)
Якщо розглядати соціальну імітацію як стратегію, що побудована на маніпулятивних технологіях, то такі механізми її виникнення та застосування, як провокація, демагогія, профанація, фальсифікація, перформанс, ілюзія, на нашу думку, будуть виступати як її технологічний інструментарій. У більшості випадків під час соціального імітаційного процесу маніпулятивного характеру з відповідною метою ці механізми можуть використовуватися комплексно. Такий маніпулятивний інструментарій здатний значно посилити соціально-психологічний вплив руйнівного характеру на суспільство загалом та людину в ньому зокрема на основі створення додаткової (допоміжної) варіативності для розгалуження соціальної імітаційної діяльності в різних напрямах.
Keywords: імітація, інформаційний простір, соціальний розвиток, маніпуляція