Використання принципів гуманізму в соціальній роботі - Гнатчук, Оксана Степанівна; Шестакова, Катерина Юріївна; Яремчук, Сергій Степанович (Social Work and Education, 2022)
У статті показано, шо задоволення гуманітарних проблем у соціальній роботі сприяє більш повній реалізації розкриття людини в соціумі, особливо у часи трансформації суспільних цінностей на етапі творення «суспільства споживання». У процесі соціальної роботи відбувається формування життєвих та морально етичних цінностей унаслідок взаємодії особи і суспільства, що є найвищою цінністю, так як йдеться про життя людини, захист її від кризових ситуацій. Проте поступ суспільства, створення соціальних умов, за яких би відбувалася повна реалізація, розкриття людини можливий лише за рахунок задоволення гуманітарних проблем. У процесі соціальної роботи формуються як життєві, так і морально-етичні цінності. Аксіологічна функція соціальної роботи в основному проявляється у взаємодії працівника і клієнта, а також у співпраці між соціальними працівниками та соціальними службами. Найвищою цінністю соціальної роботи Міжнародний етичний кодекс соціальних працівників визнає людину, оскільки соціальна робота виходить із різних гуманістичних, релігійних та демократичних ідеалів і філософських теорій і є універсальною можливістю задоволення людських потреб, які виникають унаслідок взаємодії особи й суспільства, а також розвитку потенціалу людини. Людина сучасного світу з легкістю змінює діяльність, інтереси, переконання, цінності, що призводить до духовної кризи. Ця криза спричинена не лише процесами глобального характеру, але й внутрішніми питаннями, зокрема соціального захисту, коли людина не в змозі швидко відреагувати на зміни, втрачає навички звичної соціальної поведінки і опиняється у стресовій ситуації або складній життєвій ситуації (безробіття, хвороба, відсутність житла, стан біженця та ін.). Підтримка людини в такій ситуації, допомога у віднайдені сенсу життя, підняття самооцінки, адаптація до нових суспільних умов великою мірою залежатиме від професійної поведінки працівників соціальної сфери, їх коректній взаємодії з тими, хто потрапив у важку життєву ситуацію. Практична діяльність у цьому випадку полягатиме у визнанні біологічних, психологічних, соціальних та духовних аспектів життя людей, розуміння їх як цілісних індивідів.
Keywords: Гуманізм; соціальна робота; етичні норми; духовність; моральність