РОЗВИТОК ТВОРЧОГО ПОТЕНЦІАЛУ МАЙБУТНІХ СОЦІАЛЬНИХ ПЕДАГОГІВ У ПРОЦЕСІ СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ - Равлюк, Тетяна (My University, 2012)
Потреба розвитку творчого потенціалу майбутніх соціальних педагогів у процесі практичної підготовки зумовлюється сучасними тенденціями реформування вищої освіти у контексті вимог Болонського процесу, входженням України в єдиний Європейський освітній простір, досягненнями вітчизняної педагогічної науки. На сучасному етапі розвитку суспільства, який характеризується економічними, демографічними та інтелектуальними кризами, нестабільністю соціально-політичних процесів, появою негативних тенденцій у життєдіяльності суспільства, сім’ї, окремої людини («соціальне сирітство», бездомність, алкоголізм, наркоманія, злочинність, суїцид та ін.), зростає роль творчої професійної діяльності соціального педагога, покликаного стабілізувати соціальні потреби людини, її здатність діяти в різноманітних життєвих ситуаціях, кваліфіковано захищати права, надавати допомогу та підтримку суб’єктам соціально-педагогічної діяльності (особам з обмеженими соціальними, фізичними та психічними можливостями, з девіантною поведінкою, обдарованим, важковиховуваним, сиротам). Вивчення досвіду роботи вищих навчальних закладів України III–IV рівнів акредитації дозволило виявити суперечності, що потребують розв’язання: між постійним зростанням вимог суспільства до рівня професійної підготовки творчих соціальних педагогів у нових соціально економічних умовах і реальним рівнем розвитку творчого потенціалу студентів, їх готовності до виконання професійних функцій; між перманентними змінами в змісті, характері професійної діяльності, ускладненням функцій соціальних педагогів через нестабільність у соціальному середовищі та невідповідним рівнем практичної підготовки майбутніх фахівців, спрямованої на формування їх професійної компетентності, розвиток творчого потенціалу; між традиційними підходами до розв’язання соціальних проблем людини, несформованістю творчих якостей майбутніх соціальних педагогів в існуючих умовах їх підготовки та потребою застосування інноваційних технологій професійної соціально-педагогічної діяльності в процесі неперервної соціально педагогічної практики як засобу розвитку творчого потенціалу особистості. Актуальності набула потреба у професійній підготовці соціального педагога нового типу, здатного швидко й адекватно реагувати на зміни, компетентно та творчо вирішувати соціально педагогічні проблеми в усіх типах та видах навчально-виховних установ і закладів соціальної роботи, на всіх рівнях управління. Важливим компонентом професійної підготовки майбутніх соціальних педагогів є соціально педагогічна практика, яка забезпечує формування професійної компетентності, оволодіння досвідом творчої діяльності, розвиток соціально-педагогічної та соціально-психологічної готовності до виконання професійних обов’язків, інтересу до науково-дослідної роботи в галузі соціально-педагогічних наук. Недостатній рівень використання резервних можливостей соціально 4 педагогічної практики для формування творчої особистості зумовлює пошук шляхів удосконалення практичної підготовки майбутніх фахівців. Проблеми підготовки соціально-педагогічних кадрів, розвитку творчого потенціалу особистості висвітлюються в багатьох наукових фундаментальних працях. Зокрема, суть, напрями, зміст соціально-педагогічної діяльності розкрито О. Безпалько, Т. Веретенко, І. Звєрєвою, А. Капською, І. Козубовською, Г. Лактіоновою, С. Пащенко, О. Пенішкевич, В. Поліщук та ін. Професійній підготовці соціальних педагогів у ВНЗ присвячені роботи С. Архипової, П. Гусака, О. Дубасенюк, Л. Міщик, С. Харченко та ін. Умови практичної підготовки майбутніх соціальних педагогів аналізували Ю. Галагузова, Г. Сорвачева, З. Фалинська, Г. Штинова та ін. Досвід формування та розвитку творчої особистості висвітлений дослідниками в галузі психології (В. Андрєєв, Д. Богоявленська, Г. Костюк, Н. Кузьміна, О. Лук, К. Платонов, Я. Пономарьов, С. Рубінштейн, К. Роджерс, А. Маслоу, Е. Торренс та ін.) та педагогіки (В. Андрієвська, Н. Гузій, В. Загвязинський, В. Кан-Калик, Н. Кічук, М. Поташник, С.Сисоєва та ін.). Зміст поняття «творчий потенціал», його структура, чинники та умови розвитку визначені в роботах В. Гребенюка, І. Драч, О. Клепікова, П. Кравчук, І. Кучерявого, А. Матюшкіна, В. Моляко, В. Овчиннікова, Н. Посталюк, В. Рибалка, Н. Устинової, С. Хмельковської та ін.
Keywords: творчість, творчий потенціал, соціально-педагогічна практика