ВПЛИВ ЄВРОПЕЙСЬКИХ СТАНДАРТІВ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ НА РОЗВИТОК СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ - Тимчук, Олександр Лазарович (My University, 2023)
У кваліфікаційній роботі здійснено теоретичне узагальнення і запропоновано механізми удосконалення надання соціальних послуг в Україні. Якість та доступність соціальних послуг й соціальної допомоги має ключове значення на сучасному етапі життя суспільства, оскільки отримання підтримки на високому якісному рівні покращує добробут людей та сприяє зростанню їх незалежності. Насамперед якісні та ефективні соціальні послуги, змінюючи ситуацію для окремих користувачів, водночас позитивно впливають й на розвиток економіки, дозволяючи особам, які потребували догляду та підтримки у минулому, повернутися до активного економічного та соціального життя у майбутньому. Фінансові обмеження протягом останніх 10 років, прогресуючі тенденції демографічної структури населення світу та зміни у сфері зайнятості, що пов’язані із впровадженням цифрової економіки та глобалізацією, дещо ускладнили політику та практику надання соціальних послуг у більшості країн Європи. Створення ефективного ринку соціальних послуг має стати ключовим завданням як органів виконавчої влади, так і органів місцевого самоврядування й інститутів громадянського суспільства. Проте наразі в умовах недореформування соціальної сфери існує й нагальна потреба в економії, раціональному використанні бюджетних коштів, розробленні та впровадженні ефективних та дієвих механізмів управління наданням соціальних послуг.
Keywords: європейський стандарт, соціальний захист населення, соціальні послуги, механізм надання соціальних послуг