Специфіка кінорецепції роману “Спокута” Ієна Мак'юена - Кукіс, Вікторія; Нікоряк, Наталія (Чернівці : Чернівец. нац. ун-т. ім. Ю. Федьковича, 2025)
Наукова розвідка присвячена аналізу кінорецепції воєнної романтичної драми «Спокута» (реж. Джо Райт, 2007), знятої за однойменним романом Ієна Мак’юена. У роботі досліджено особливості трансформації літературного тексту у кінематографічний формат, зосереджено увагу на механізмах художнього переосмислення першоджерела. Сценарій Крістофера Хемптона розглядається як перша ланка рецептивного процесу, що забезпечує перенесення головних ідей, емоційної напруги та морально-філософського підтексту роману на екран. Визначено, що режисерська інтерпретація Джо Райта базується на візуальних метафорах, композиційній точності та психологічній насиченості кадру, що сприяє роз-криттю теми провини та спокути. Окрему увагу приділено акторській грі, що постає вагомим чинником кінорецепції, адже саме через неї реалізується психологічна глибина літературних образів. Візуальна мова «Спокути» розглядається як засіб втілення літературних символів і метафор, що підсилюють морально-психологічний конфлікт сюжету. Підкреслено, що фільм «Спокута» є прикладом глибокої та вдумливої кінорецепції, де сценарій, режисура та ак-торська гра взаємодіють у створенні цілісного художнього образу, зберігаючи і водночас трансформуючи смисли літературного першоджерела.
THE SPECIFICS OF THE FILM RECEPTION OF IAN MCEWAN'S NOVEL « ATONEMENT »
Keywords: «Спокута»; Ієн Мак’юен; Джо Райт; сценарій; екранізація; кінорецепція