Формування домінуючих технологій шостого технологічного укладу - ZRYBNIEVA, Iryna (International Humanitarian University Herald. Economics and Management, 2018)
У статті автор зазначає, що інформаційні технології є універсальними технологіями, що забезпечують створення високотехнологічних, наукоємних продуктів і послуг, в числі яких технології, що складовими ядра шостого технологічного укладу. Інформаційні технології в сучасних умовах складають основу глобальної інфраструктури, адекватної постіндустріальній економіці і суспільству, а також вони є адекватним типом інфраструктури не тільки п'ятого, але й шостого технологічного укладу. У статті також надається класифікаційна характеристика стратегічних комп'ютерних технологій і програмного забезпечення, пропонується нова Державна програма «Інформаційне суспільство на 2020- 2030 роки». Закцентовано увагу, що найважливішою складовою інформаційної інфраструктури, спрямованої на забезпечення створення і розгортання технологій шостого технологічного укладу, є суперкомп’ютерні технології, що мають потенціал стати одним з головних факторів підвищення технологічної конкурентоспроможності національної економіки. Найважливішими факторами, що визначають потенціал суперкомп'ютерних технологій для створення реальних інструментів економіки майбутнього, визначено: розвиток технологічної бази для вирішення завдань забезпечення технологічної незалежності вітчизняних комп'ютерних технологій на основі вітчизняної розробки універсальних високопродуктивних (багатоядерних) мікропроцесорів та виробництва обчислювальних комплексів і систем різного призначення; перехід комп’ютерних технологій на сервісну платформу; стрімке зростання технічних параметрів комп'ютерної техніки – зростання продуктивності процесорів і систем; широке використання вільного програмного забезпечення.
The formation of dominant technologies of the sixth technological conclusion
Keywords: інформаційні технології; інноваційно-технологічна діяльність; підприємництво; мале та середнє підприємство; інновації