Агропродовольчий комплекс Західноукраїнського регіону - Сухий, Петро Олексійович (Чернівці: Рута, 2008.400 с., 2008)
У монографії розкриваються науково-методичпі засади дослідження територіальної організації агропродовольчого комплексу, розглядаються географічні особливості розвитку різноукладності в сільській місцевості, традиційні та ринкові чинники розвитку і територіальної організації агроиродовольчого комплексу. Соціально-економічиі аспекти формування агропродовольчого ринку, географічні особливості функціонування сільськогосподарського виробництва, територіальної організації харчової промисловості й актуальні проблеми вдосконалення функціоиально-територіальної структури агропродовольчого комплексу детальніше розглянуті на прикладі Західноукраїнського регіону Для фахівців у галузі географії та економіки АІІК, працівників науково-дослідних установ, викладачів, аспірантів, студентів географічних та економічних факультетів вищих навчальних закладів.
Розвиток наукових досліджень впродовж останніх років відбувається в умовах перебудови суспільного життя країни. Процеси перебудови особливо проявляються в галузях матеріального виробництва, що пов'язано з перебудовою господарства під час переходу до ринкової економіки. У зв'язку з цим є необхідність нових підходів до суспільно-географічних досліджень географії господарських комплексів. У науці неперервно нагромаджується новий матеріал, на підставі якого постійно доповнюється картина закономірного розвитку природи і суспільства. Водночас удосконалюється і доповнюється арсенал методологічних і методичних засобів самої науки. Усе це потребує вдосконалення і нових поглядів в суспільно-географічних дослідженнях, бо процеси перебудови особливо проявляються на стику різних виробництв, де відбуваються мов би змішування старих і нових форм господарювання та використання ресурсів. Не став винятком і агропродовольчий комплекс, який презентує систему виробництв у сільському господарстві та харчовій промисловості, цебто забезпечує безпосереднє виробництво продуктів сільського господарства як продовольства, так і їх переробки з метою харчового споживання. Агропродовольчий комплекс, його структура та зв'язки відіграє важливу роль у стратегії регіонального розвитку України. Яскравим прикладом цієї ролі є Західноукраїнський регіон, який відіграє важливу роль у господарському комплексі України. Тут розвинулися практично майже всі виробництва сільського господарства та харчової промисловості. Особливо актуальне вивчення цих виробництв у зв'язку з переходом до ринкової системи господарства. У цих умовах для даного регіону яскраво проявляються особливості становлення різноукладності, зокрема приватних селянських господарств, приватно-фермерського, колективного та державного укладів. Процеси перебудови агропродовольчого комплексу в умовах ринкової реформи в даному регіоні проявляються в спеціалізації окремих частин регіону, напрямах і проблемах їх дальшого розвитку. Запропоноване дослідження базується на аналізі особливостей ресурсів і можливостей території, зокрема природно-географічних чинників та їх ролі в, структури й особливостей використання земельного фонду, впливу системи ринкових умов на розвиток, ефективність комплексу. Це дало можливість проаналізувати географію сільськогосподарського виробництва як первинної ланки агропродовольчого комплексу, причому з погляду різноукладності господарств, що охарактеризувало сучасний стан аграрного виробництва в регіоні, його місце і роль у господарському комплексі держави. Окремо проаналізовано територіальну організацію харчової промисловості в сучасній моделі даного агропродовольчого комплексу, особливості становлення і формування сучасної галузевої структури харчової промисловості, територіальної організації її галузей. Логічним продовженням аналізу проблем агропродовольчого комплексу Західноукраїнського регіону є соціально-економічні аспекти формування та розвитку агропродовольчого ринку, зокрема просторово-часових відмінностей формування місткості ринку продовольства в умовах трансформації аграрної економіки. Цей аналіз диференціюється у зв'язку з регіональними особливостями даної території, починаючи від Полісся аж до Карпат і Закарпаття. Це дало можливість визначити перспективи й основні напрями удосконалення функціонально-територіальної структури агропродовольчого комплексу Західноукраїнського регіону. Головними одиницями дослідження в цій роботі прийнято адміністративні райони по кожній з областей, що формують Західноукраїнський регіон - Волинській, Рівненській, Тернопільській, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Закарпатській. Великий обсяг первинного статистичного матеріалу зумовив винесення частини інформації в окремі таблиці, що подані у додатку, але вони є складовою і невід'ємною частиною усієї роботи.
Keywords: Агропродовольчий комплекс; Традиційні та ринкові чинники розвитку в Західно-українському регіоні