Теоретичний аналіз проблеми психологічного благополуччя та смисложиттєвих орієнтацій майбутніх фахівців соціономічного профілю - Палагнюк, Ольга Василівна; Палагнюк, Ольга Василівна (Дрогобич : Редакційно-видавничий відділ ДДПУ імені Івана Франка, 2023)
Метою роботи є теоретичне дослідження проблеми психологічного благопо-луччя та смисложиттєвих орієнтацій майбутніх фахівців соціономічного профілю. Вивчення даного феномену дозволяє досягти значного прогресу у вирішенні проблеми вибору адекватних стратегій студентів щодо збереження психічного благополуччя, підвищення якості життя та повнішої самореалізації. Термін «психологічне благополуччя» позначає стан єдності зовнішніх (об’єктивних) і внутрішніх (суб’єктивних) умов процесу формування особистості: позитивне ставлення до себе і свого минулого життя; наявність цілей і діяльності, які нада-ють життю сенс; здатність виконувати вимоги повсякденного життя; відчуття постій-ного розвитку та самореалізації; відносини з оточуючими, перейняті турботою та довірою; здатність дотримуватися своїх переконань. Ключовими зовнішніми, соціальними компонен-тами психологічного добробуту особистості є: позитивні відносини з оточуючими; авто-номність, компетентність; внутрішніми умовами процесу формування особистості є: прий-няття себе, особистісне зростання, цілі у житті.Методологія дослідження базується на методах синтезу, порівняльного аналізу та уза-гальнення теоретичних даних, представлених у психологічній літературі. Наукова новизна роботи полягає у теоретичному аналізі проблеми психологічного благополуччя та сенсожит-тєвих орієнтацій особистості в психології, а саме у студентської молоді. На підставі отри-маних даних можливе розроблення методів і засобів визначення рівня добробуту з метою вирі-шення життєвих проблем як студентської молоді так і дорослих. Матеріали дослідження можуть бути використані практичними психологами, соціальними педагогами та виклада-чами вищих навчальних закладів І–ІV рівнів акредитації.Висновки. У результаті теоретичного аналізу встановлено, що феномен психологічного добробуту особистості розглядається як результат переживання особистістю гармонії в осо-бистому житті, пізнання особистістю власних можливостей, успіхів чи досягнень у професійній діяльності. Ключовими зовнішніми, соціальними компонентами психологічного благополуччя осо-бистості є: позитивні стосунки з іншими, автономія та компетентність; внутрішніми умовами процесу становлення особистості є: самоприйняття, особистісне зростання, цілі в житті
Проблеми гуманітарних наук. Психологія
Метою роботи є теоретичне дослідження проблеми психологічного благопо-луччя та смисложиттєвих орієнтацій майбутніх фахівців соціономічного профілю. Вивчення даного феномену дозволяє досягти значного прогресу у вирішенні проблеми вибору адекватних стратегій студентів щодо збереження психічного благополуччя, підвищення якості життя та повнішої самореалізації. Термін «психологічне благополуччя» позначає стан єдності зовнішніх (об’єктивних) і внутрішніх (суб’єктивних) умов процесу формування особистості: позитивне ставлення до себе і свого минулого життя; наявність цілей і діяльності, які нада-ють життю сенс; здатність виконувати вимоги повсякденного життя; відчуття постій-ного розвитку та самореалізації; відносини з оточуючими, перейняті турботою та довірою; здатність дотримуватися своїх переконань. Ключовими зовнішніми, соціальними компонен-тами психологічного добробуту особистості є: позитивні відносини з оточуючими; авто-номність, компетентність; внутрішніми умовами процесу формування особистості є: прий-няття себе, особистісне зростання, цілі у житті.Методологія дослідження базується на методах синтезу, порівняльного аналізу та уза-гальнення теоретичних даних, представлених у психологічній літературі. Наукова новизна роботи полягає у теоретичному аналізі проблеми психологічного благополуччя та сенсожит-тєвих орієнтацій особистості в психології, а саме у студентської молоді. На підставі отри-маних даних можливе розроблення методів і засобів визначення рівня добробуту з метою вирі-шення життєвих проблем як студентської молоді так і дорослих. Матеріали дослідження можуть бути використані практичними психологами, соціальними педагогами та виклада-чами вищих навчальних закладів І–ІV рівнів акредитації.Висновки. У результаті теоретичного аналізу встановлено, що феномен психологічного добробуту особистості розглядається як результат переживання особистістю гармонії в осо-бистому житті, пізнання особистістю власних можливостей, успіхів чи досягнень у професійній діяльності. Ключовими зовнішніми, соціальними компонентами психологічного благополуччя осо-бистості є: позитивні стосунки з іншими, автономія та компетентність; внутрішніми умовами процесу становлення особистості є: самоприйняття, особистісне зростання, цілі в житті
Keywords: благополуччя, гармонія, дисгармонія, само прийняття, смисложиттєві орієнтації, соціалізація, асоціація, корпорація, фрустраційні ситуації.