Особливості прояву схильності до переживання психологічних проблем у студентів психологів першого курсу - Мельничук, Микита Анжийович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі актуалізовано проблему схильностей до переживання психологічних проблем у студентів-психологів першого курсу. У дослідженні були використані методики «Мінімульт», «SD-3» та «MACI II». За результатами описової статистики та кореляційного аналізу встановлено, що загальними тенденціями для всієї вибірки є підвищений рівень тривожності, сексуального дискомфорту, конформності та низької схильності до девіацій. Виявлено відмінності у психологічних профілях груп: студенти-психологи характеризуються адаптивною орієнтацією та потребою у прийнятті; медичні психологи демонструють найвищу тривожність, схильність до інтерналізації проблем; реабілітологи вирізняються екстраверсією, егоцентризмом та демонстративністю.
Keywords: емоційні стани; схильності до психологічних проблем; студенти-психологи; першокурсники; адаптація; тривожність; темна тріада