Оцінка еколого-фенологічних змін сакури в умовах кліматичних коливань (на прикладі м. Чернівці) - Зубік, Марк Васильович (My University, 2025)
Магістерська робота присвячена оцінці еколого-фенологічних змін сакури (Prunus serrulata Lindl.) в умовах кліматичних коливань на прикладі м. Чернівці. У роботі проаналізовано метеорологічні показники за 2023 та 2025 роки, розраховано суми активних і ефективних температур, побудовано феноспектри та визначено тривалість вегетаційного циклу сортів ‘Kanzan’ і ‘Amanogawa’. Встановлено сортові відмінності строків цвітіння та вегетації, а також обґрунтовано доцільність використання сакур в озелененні урболандшафтів і їх потенційну роль у підтриманні кормової бази запилювачів.
Keywords: сакура; Kanzan; Amanogawa; фенологічні спостереження; активні температури; ефективні температури