Унгурян Н.В. Еволюція українсько-румунських відносин в умовах російсько-української війни - Унгурян, Максим Васильович (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджується еволюція українськорумунських відносин в умовах російсько-української війни, що триває з 2014 року. Особливу увагу приділено якісним змінам, спричиненим повномасштабним вторгненням 2022 року. Проаналізовано взаємодію у політичній, економічній, гуманітарній та військово-безпековій сферах. Для забезпечення історичного контексту простежено основну динаміку двосторонніх зв’язків та проблемні питання, успадковані з минулого. Робота розкриває сучасний період, де російська агресія сприяла безпрецедентному зміцненню відносин та їх переходу до стратегічного партнерства. Підкреслюється рішуче засудження Румунією агресії та її значна підтримка суверенітету, територіальної цілісності України, а також сприяння європейській та євроатлантичній інтеграції.
Keywords: українсько-румунські відносини; російсько-українська війна; повномасштабне вторгнення; регіональна безпека; військово-безпекова взаємодія