Види нарцисизму в контексті цінностей, психологічного захисту та осмисленості життя особистості. - Чаплак, Ян; Чуйко, Галина; Вишньовський, Василь (Видавнича група«Наукові перспективи», 2025)
Стаття присвячена теоретичному аналізу розуміння феномену нарцисизму, його структури та зв’язків у психології та емпіричному дослідженню психологічних особливостей зв’язку двох видів нарцисизму (грандіозного та прихованого) з цінностями, копінг-стратегіями та механізмами психологічного захисту, які застосовує особистість у складних ситуаціях, та ступенем осмисленості ними життя. Зазначається, що всупереч великої кількості різнопланових наукових досліджень, що вивчають субклінічний нарцисизм, або, можливо, саме через це, його концептуалізація досі не завершена, проте виявлена його структурно-змістовна складність, яка потребує більш глибокого його подальшого аналізу. В емпіричному дослідженні використовувалися такі методики: опитувальники «Narcissistic personality inventory (NPI)» (R. N. Raskin та C. S. Hall, & H. Terry) та «The Maladaptive Covern Narcissism Scale (MCNS)» (H. M. Hendin, J. M. Cheek, & P. M. Wink); «Шкала екзистенції» (Existenzskala) А. Ленгле, К. Орглер; «Індекс життєвого стилю» (Life Style Index, LSI) Р. Плутчика, Г. Келлермана, Х. Р. Конта,; «Опитувальник способів подолання» (Ways of Coping Questionary) Р. Лазаруса, С. Фолкман та методика «Ціннісні орієнтації» М. Рокича. Результати дослідження показують, що прихований нарцисизм кореляційно пов’язаний з окремими цінностями та негативно – з осмисленістю життя респондентів, тоді як грандіозний нарцисизм – крім того, з вибором певних захисних механізмів та копінгів. Зроблено висновки, щодо здатності обох видів нарцисизму впливати (за однофакторним ANOVA) на вибір їх представниками певних цінностей, механізмів психологічного захисту та копінг-стратегій, причому ці вибори у них в основному відрізняються. Спільним для обох видів нарцисизму виявився лише їх вплив на віддання переваги таким захисним механізмам, як регресія, проекція та заміщення.
Keywords: нарцисизм, грандіозний, прихований, цінності, захисні механізми, копінг-стратегії, осмисленість життя