РОЗВИТОК НЕСПРИЯТЛИВИХ ПРОЦЕСІВ В МЕЖАХ ТУРИСТСЬКО-РЕКРЕАЦІЙНИХ ЛАНДШАФТІВ (НА ПРИКЛАДІ САРЕДНЬОГО ПРИДНІСТЕР’Я) - Дутчак, Світлана Вікторівна; Крамская, Галина Іванівна (Друкарня видавництва "Рута" Чернівецького національного університету. 58012. Чернівці, вул. Коцюбинського, 2, 2012)
Процес освоєння території для потреб туризму потребує комплексного підходу і в першу чергу проблема збереження екологічної стабільності, як одного з основних характеристик території що використовується в туристсько-рекреаційній діяльності. Саме екологічна стабільність та екологічна безпека ландшафтів стає основою прийняття рішення туристом щодо вибору території для задоволення потреби у відпочинку та оздоровленні. Дослідження сучасних динамічних процесів розвитку географічної оболонки, їх змін в процесі антропогенної діяльності і пізнання закономірностей функціонування антропогенних ландшафтів є одним з головних завдань сучасної географії. Зростаючий вплив людського суспільства на природне середовище супроводжується розвитком несприятливих процесів. Не є виключенням і розвиток туристко-рекреаційної діяльності - як зі сторони господарюючих суб’єктів так і з боку самих туристів (рекреантів).
DEVELOPMENT OF ADVERSE PROCESSES WITHIN THE BOUNDARIES OF TOURIST AND RECREATIONAL LANDSCAPE (ON THE EXAMPLE OF MIDDLE TRANSNISTRIA)
Keywords: непередбачепні геодинамічні процеси, показник мальовничості природних ландшафтів, мальовничі урочища, поселенські туристсько-рекреаційні ландшафти