Розвиток організаційно-культурних ресурсів як складова ефективного менеджменту міжнародного туризму (на прикладі туристичного підприємства) - Греськів, Анастасія Володимирівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено теоретико-методологічні основи формування та використання організаційно-культурних ресурсів у сфері міжнародного туризму. Розглянуто еволюцію поняття «організаційна культура» в контексті ресурсного підходу до менеджменту. Окреслено ключові тенденції трансформації туристичної галузі в умовах глобалізації, що зумовлюють зростання ролі нематеріальних активів, зокрема культурного капіталу підприємств. Проаналізовано світовий досвід управління організаційною культурою в туристичній сфері. На основі соціологічного опитування працівників туристичних підприємств краю оцінено поточний стан організаційної культури, ідентифіковано основні проблеми: слабка комунікація, відсутність системного розвитку цінностей, висока плинність кадрів, низький рівень лідерства. Запропоновано стратегічні підходи до вдосконалення організаційно-культурних ресурсів як чинника підвищення ефективності управління туристичними підприємствами на регіональному рівні.
Development of Organizational and Cultural Resources as a Component of Effective International Tourism Management (Based on the Case of a Tourism Enterprise)
Keywords: міжнародний туризм, організаційна культура, організаційно-культурні ресурси, туристичне підприємство, ефективний менеджмент.