ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ГІС ДЛЯ ЦІЛЕЙ МІСТОБУДІВНОГО КАДАСТРУ М. ІВАНО-ФРАНКІВСЬК - Плав'юк, Микола Миколайович (Чернівецький національний університет імені Ю.Федьковича, 2023)
У кваліфікаційній роботі розглянуто комплекс питань, пов’язаних із особливостями функціонування містобудівного кадастру. Підкреслено роль географічних систем для успішного ведення містобудівного кадастру. Сформовано рекомендації, щодо успішного використання ГІС-додатків. Розкрито ключові особливості дигіталізації елементів містобудівного кадастру. Апробовано принципи ГІС-картографування на муніципальних об’єктах м. Івано-Фр
ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ГІС ДЛЯ ЦІЛЕЙ МІСТОБУДІВНОГО КАДАСТРУ М. ІВАНО-ФРАНКІВСЬК
На теперішній час великий науковий і практичний інтерес викликає використання земель для забудови і благоустрою саме у межах міст, адже незмінною залишається ситуація із процессами урбанізації та індустріалізації, що продовжують розгортатись значними темпами. Проблеми сучасного українського міста слід вирішувати шляхом раціонального планування, забудови і благоустрою його територій. Раціональність використання землі суттєво впливає на економічний стан господарювання юридичних і фізичних осіб на території міста, що має важливе значення в умовах ринкової економіки. Тому питання планування, прогнозування розвитку міста, дослідження його перспектив є актуальним у даний час. Важливим при вирішенні міських питань є містобудівний кадастр. Містобудівний кадастр – це систематизована база даних, яка містить інформацію про території міст та селищ, їхню забудову, інфраструктуру, земельні ділянки та інші об'єкти міського середовища. Ця інформація використовується для планування територій, розвитку міст та управління міським середовищем. Містобудівний кадастр допомагає забезпечити ефективне використання міської території, збереження історичної спадщини, розвиток інфраструктури та створення комфортних умов для мешканців міст. Тому, дослідження питань наповнення та ведення містобудівного кадастру є досить актуальним, яке ми спробуємо розглянути на прикладі одного із обласних центрів України.
Keywords: ГІС, цифрова карта, містобудівний кадастр, ArcGIS, м. Івано-Франківськ.