Аналіз динаміки туристичних прибуттів у центрах пізнавального туризму (на прикладі м. Чернівці) - Король, Олександр; Круль, Галина (Чернівці, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У дослідженні на прикладі м. Чернівці із пам’яткою ЮНЕСКО встановлено, що у центрах пізнавального туризму із наявним високоатрактивним об’єктом для визначення кількості та динаміки туристичних прибуттів репрезентативним є облік екскурсантів на цьому об’єкті. Дане дослідження присвячене аналізу динаміки екскурсійних відвідувань об’єкту світової спадщини ЮНЕСКО – колишньої Резиденції буковинських митрополитів і виявленню чинників, які сприяють або, навпаки, перешкоджають туристичній активності за період 2000-2023 рр. Такими яскравими тригерами виявилися: факт включення пам’ятки до Списку ЮНЕСКО, анексія Криму росією у 2014 р., пандемія COVID-19, повномасштабна війна росії проти України з 24.02.2022 р.
Keywords: пізнавальний туризм та екскурсії; туризм і пам’ятка ЮНЕСКО; екскурсійні відвідування; аналіз туристичних потоків