Мінерали-пігменти в колекціях Природничого музею ЧНУ ім. Ю. Федьковича - Годзінська, Ірина (Чернівецький національний унівеситет імені Юрія Федьковича, 2024)
Мінеральні пігменти володіють унікальними властивостями, що визначають їх використання в живописі (темпера, олія, акварель), будівництві (фасадні фарби, штукатурки), косметиці (мінеральні тіні, пудри, мило) тощо. У статті розглянуто дослідження природних мінеральних пігментів, а також представлено історичну шкалу їх використання. Особливу увагу приділено зеленоколірним мінералам, які вирізняються своєю унікальністю як пігментів. Охарактеризовано їх хімічний склад та фізичні властивості. Проаналізовано основні родовища, де видобуваються мінерали-пігменти. Наведено приклади використання у мистецтві. Запропоновано використання мінералогічної колекції геолого-географічного відділу Природничого музею Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича для здобуття практичного досвіду і розширення знань у їх використанні.
Keywords: мінерали-пігменти, глауконіт, селадоніт, волконскоїт, малахіт