Психологічні особливості самоорганізації сучасної студентської молоді - Міліхін, Ілля Микитович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У кваліфікаційній роботі розглянуто поняття самоорганізації студентської молоді з точки зору процесуальності, описано основні ідеї зарубіжного та вітчизняного досвіду щодо вказаної проблематики, доведено, що сучасна студентська молодь має відмінні суттєві риси, що безпосередньо впливає на процес її самоорганізації. Описано комплексне емпіричне дослідження, здійснене на базі 5 методик. На підставі емпіричного дослідження доведено, що мотивами самоорганізації сучасної студентської молоді є прагнення уникати самотності та бажання саморозвитку. Мотивація самоорганізації має виражений егоцентричний характер. Творчі молодіжні організації є більш популярними серед студентів, ніж волонтерські. Домінуючими цінностями у студентських лідерів є свобода та активне життя.
Keywords: самоорганізація молоді; студентська молодь; саморегуляція; мотивація; термінальні цінності; інструментальні цінності; саморозвиток