Англійські сенсорні дієслова з інфінітивними комплементами. - Головацька, Наталія Григорівна (Філологія. Одеса: Видавничий дім "Гельветика", 2022)
Дане дослідження зосереджено на вивченні сполучуваності англійських сенсорних дієслів з комплементами повного інфінітиву, який виступає у функції додатку до них. Основна мета дослідження – проаналізувати частоту вживання інфінітивних комплементів з англійськими сенсорними дієсловами в різних варіантах та стилях англійської мови та підтвердити неможливість або встановити випадки можливого вживання сенсорних дієслів з інфінітивними комплементами в активному стані. Різні граматики, описові, традиційні, академічні, неакадемічні недостатньо і обмежено висвітлюють комплементарні конструкції сенсорних дієслів, а деякі їх повністю відкидають. У нашому дослідженні висунуто гіпотезу, що англійські сенсорні дієслова можуть сполучуватися з комплементами повного інфінітиву, який виступає у функції активного стану, на противагу тверджень авторів різних граматик різних років видання, що така сполучуваність сенсорних дієслів характерна лише з повним інфінітивом у пасивному стані або з ing-комплементами. Для реалізації мети було проаналізовано великий об’єм різноманітної граматичної літератури, масиви-корпуси, інтернет джерела, веб-сайти, веб-сторінки та блоги. Для отримання надійних результатів було залучено три масиви-корпуси варіантів англійської мови та масив-корпус інтернет-англійської мови, на основі яких проведена вибірка сенсорних дієслів та сполучуваність їх з інфінітивними комплементами, які слугували матеріалом даного дослідження. У дослідженні виокремлені шість модальностей процесу сприйняття, які включають сенсорні дієслова, які були відібрані за трьома критеріями: критерій вживання, критерій лексичного реєстру, та критерій частотності. У роботі використані метод суцільної вибірки, метод крос-граматичного порівняння, семантичний, синтаксичний, порівняльний та зіставний аналізи. Результати дослідження підтвердили нашу гіпотезу, що сенсорні дієслова можуть вживатися з комплементами повного інфінітиву в активному стані, хоча не часто. Динаміка розвитку англійську мови впливає на комплементарну сполучуваність сенсорних дієслів. Встановлено, що конструкція типу “сенсорне дієслово (прийменник) + іменник/займенник + повний інфінітив” найчастіше вживається в інтернет-англійській мові, хоча деякі граматики постулюють, що такі комплементи сенсорних дієслів характерні для розмовного та письмового стилів англійської мови. Встановлено, що частота вживання досліджуваної конструкції не залежить від варіанту англійської мови.
Keywords: сенсорне дієслово, інфінітивна конструкція, комплемент, варіанти мови, стилі мови, повний інфінітив, інтернет-англійська