Педагогічна майстерність як чинник успішності професійної діяльності - Ротару, Аліса Іванівна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
У кваліфікаційній роботі розглянуто педагогічну майстерність вихователя як ключовий чинник успішності його професійної діяльності. Описано структурні компоненти педагогічної майстерності, такі як мотиваційний, когнітивний, особистісний та процесуальний, їх характеристику та вплив на якість виховання дітей у ЗДО. Досліджено методи формування рефлексивних навичок вихователя, розвитку емоційної стійкості, саморегуляції та професійної мотивації. Доведено, що педагогічна майстерність суттєво впливає на вирішення освітніх завдань та адаптацію дітей до освітнього середовища. У роботі представлено емпіричне дослідження рівнів педагогічної майстерності вихователів, проведене за допомогою розробленої програми підвищення кваліфікації. Підтверджено ефективність програми, яка забезпечила зростання рівня мотивації, вдосконалення когнітивних знань, розвиток емоційної стійкості та управлінських навичок. Розроблено рекомендації для систематичної роботи з підвищення кваліфікації вихователів ЗДО.
Keywords: педагогічна майстерність; професійна компетентність; мотиваційний компонент; когнітивний компонент; емоційна стійкість; саморегуляція