Соціальний комплаєнс як інструмент виживання у надзвичайних умовах воєнного стану. - Галушка, Зоя Іванівна (КНЕУ ім. В. Гетьмана., 2025)
досліджено трансформацію соціального комплаєнсу з формальної вимоги у стратегічно важливий інструмент адаптації бізнесу до викликів війни. Обґрунтовано, що збереження людського капіталу, підтримка інклюзії, психологічна допомога працівникам, дотримання трудових прав та прозора взаємодія з суспільством є ключовими аспектами соціальної відповідальності компаній в умовах нестабільності. Визначено нові загрози – мобілізація кадрів, релокація бізнесу, ризики недоброчесних контрагентів, а також вказано на потенціал соціального комплаєнсу у підвищенні довіри, іміджу й інвестиційної привабливості підприємств.
Keywords: соціальний комплаєнс, міжнародні стандарти ISO 26000, SA8000, соціальна відповідальність, соціальні виклики