Український пластовий рух 1911 – 1930 рр. - Мінтянська, Таїсія (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Мета дослідження полягає в аналізі комплексу опублікованих документальних матеріалів та наукової літератури для вивчення витоків та розвитку пластового руху в західно-українських землях, його реорганізації після першої світової війни, а також визначення його впливу на суспільно-політичне життя в міжвоєнний період. Робота спрямована на ідентифікацію ключових факторів, які формували ідеологію, структуру та діяльність Пласту в контексті українського національного відродження. Для досягнення мети були поставлені наступні завдання: 1. Вивчити ідеологічні засади пластового руху і їхній вплив на формування організаційної структури. 2. Проаналізувати розвиток пластового руху після Першої світової війни, зокрема його реорганізацію і поширення діяльності на західноукраїнських територіях. 3. Встановити основні ідейні та організаційні зміни в пластовому вихованні після війни. 4. Вияснити роль пласту в культурному та освітньому житті Західної України, його внесок у національне відродження та молодіжну політику. 5. Обґрунтувати значення пластових ініціатив для формування ідеї української державності та міжнародні відносини та співпрацю пласту з іншими молодіжними рухами.