Дунайська стратегія Європейського союзу та її вплив на соціально-економічний розвиток областей-учасниць. - Кифяк, Олександр; Kyfiak, Vasyl (Чернівці: ЧТЕІ КНТЕУ, 2021)
Мета дослідження полягає у встановленні основних напрямків участі регіонів України у Дунайській стратегії ЄС, визначенні переваг областей-учасниць та встановленні впливу Стратегії на соціально-економічний, інфраструктурний та екологічний розвиток областей-учасниць. На основі аналізу головних напрямів Дунайської стратегії ЄС та аналізу природно-ресурсного потенціалу, стану освітнього рівня та професійної підготовки населення областей-учасниць визначено основні види спільної діяльності спрямовані на розвиток культури і туризму, розширення контактів між людьми, збереження біорозмаїття, заповідників, якості води, повітря та земель, створення єдиного транспортного комплексу, поліпшення системи освіти та ін. На основі порівняння окремих показників соціально-економічного розвитку встановлено диспропорції регіонального розвитку та визначено шляхи подолання, зокрема окреслено конкурентні переваги, які підсилюють значення областей України у реалізації Стратегії.
Keywords: Дунайська стратегія, розвиток, області-учасниці, головні напрямки, показники, конкурентні переваги