ВИКОРИСТАННЯ ГІС-ПРОДУКТУ MAPINFO ПРИ ДОСЛІДЖЕННІ ГОРИЗОНТАЛЬНИХ ЗМІЩЕНЬ РУСЛА РІЧКИ СІРЕТ - Гуменюк, Юлія Сергіївна (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2020)
Через дію природних та антропогенних факторів протягом певного періоду відбувається зміна положення русел річок, що пов’язано, також зі зміною розміщення водоохоронних земель. Однією із методик визначення схожих змін, тобто - проведення дослідження за русловими процесами, є використання космічних знімків завдяки ГІС технологіям. Результати спостереження горизонтальних зміщень русла рік слід враховувати при виконані деяких завдань, що пов’язані з русловими процесами, зокрема: проектуванням та спорудженням гідротехнічних об’єктів, прокладанням газотранспортних мереж, здійснення проектування ліній електропередач на переходах через річки, встановлення межі охоронних земель, визначення зон затоплення і масштабів руйнування після паводкових чи повеневих явищ, проведення рекреаційної діяльності, впливом горизонтальних зміщень русла річок на екологічні процеси. На сьогоднішній день виникає потреба детального створення методів організації спостереження горизонтальних зміщень русел рік, дослідження меандрування, що призводить до зміни водоохоронних зон .
Keywords: ГІС, ТОПОГРАФІЧНІ КАРТИ