Знання як ключовий освітній результат професійної підготовки: сутність феномену - Byrka, Marian; Сущенко, Андрій Віталійович (Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах, 2026)
У статті уточнено сутність феномену «знання» як ключового освітнього результату професійної підготовки майбутніх фахівців у дискурсі сучасної філософії, психології та педагогіки. Визначено, що за своєю природою поняття «знання» це сприйнята за допомогою власних органів чуття і усвідомлена особистістю інформація про стан навколишнього світу, яка як особистісно значуща, збережена у її власній пам’яті. З позицій філософії поняття «знання» є результатом процесу пізнання, метою якого є відображення і збереження в свідомості особистості істинної об’єктивної реальності (істинних станів навколишнього світу) та їх відтворення в ході подальшого здійснення нею навчальної, суспільної, виробничої та наукової діяльності. Визначено, що процес пізнання можна представити як рух студентам від стану «незнання», який може приймати еволюційні форми розвитку: «абсолютне незнання» (tabula rasa), «неінформованість» та «проблема» до стану «знання», який включає два послідовні етапи розвитку: «відносне знання» та «абсолютне знання». Акцентовано, що у професійній підготовці важливим є етап «відносне знання», який може набувати таких еволюційних фаз як-от: «інформованість», «хибне знання», «помилкове знання» та «наукове знання». Основними властивостями наукового знання є: об’єктивність, системність, логічність, відтворюваність, обґрунтованість та практична ефективність. З позицій психології, поняття «знання» є результатом взаємодії у ході навчання психологічних процесів і механізмів мислення, уяви, пам’яті, уваги, інтересу, емоцій та волі. З позицій педагогіки, поняття «знання» виступає і як орієнтир і як результат професійної підготовки, у фокусі якої є транслювання навчального знання – адаптація наукових знань за фахом відповідно до умов, рівня підготовки й освітніх можливостей студентів. Навчальне знання також виступає інструментом цілеспрямованого педагогічного впливу, завдяки якому відбувається: доповнення, розширення і поглиблення наукового світогляду студентів в аспекті майбутньої професії; формування позитивного ставлення до здійснення подальшої професійної діяльності; вироблення професійно важливих мотивів, інтересів, поглядів і переконань.
Keywords: освітній результат, професійна підготовка, знання, наукові знання, навчальні знання