ЕКСПРЕСІЯ ГЕНІВ SOD І CAT У APIS MELLIFERA L. - Медюх, Юлія Ігорівна (My University, 2025)
Внаслідок високої метаболічної активності бджола медоносна піддається значним фізіологічним навантаженням, що сприяє накопиченню АФК. Для їх ефективної нейтралізації в організмі функціонує система антиоксидантного захисту, до якої належить ферменти SOD та CAT. У даній роботі визначено рівні мРНК генів sod1, sod2, sod3 та cat у A. mellifera у личинок, молодих бджіл та фуражирів. Отримані нами результати показали, що досліджувані гени є середньоекспресованими і вирізняються варіабельністю транскрипційної активності залежно від стадії розвитку та тагми.
Keywords: Apis mellifera; активні форми кисню; супероксиддисмутаза; каталаза; експресія генів