НОМІНАТИВНЕ ПОЛЕ КОНЦЕПТУ „ЛЮБОВ” У ДАВНЬОГРЕЦЬКИХ РОМАНАХ ЛОНГА ТА АХІЛЛА ТАТІЯ - Chakal (Makar), Inesa; Оліщук, Роксоляна Леонідівна (Чернівецький національний університет, 2020)
У статті зроблена спроба дослідити номінативне поле концепту „любов” в давньогрецьких романах „Дафніс і Хлоя” Лонга та „Левкіппа і Клітофонт” Ахілла Татія шляхом вивчення його репрезентантів, представлених словотвірним компонентом φιλ- (φιλῶ, ἡ φιλία, τὸ φίλημα, φίλος, καταφιλῶ, ἡ φιλοστοργία, φιλόκαλος, ὁ φιλοπάρθενος). У дослідженні поєднано функціонально-семантичний підхід до аналізу лексичної ідіосистеми письменника з когнітивним. Виявлено, що дієслівні, іменникові та прикметникові лексеми – репрезентанти номінативного поля, беруть участь у творенні численних художніх засобів (антитез, метафор, епітетів, порівнянь, афоризмів тощо), що обумовлено особливістю жанру творів та ідіостилю досліджуваних письменників. This article is an attempt to determine the nominative field of the concept LOVE in the ancient Greek novels „Daphnis and Chloe” written by Longus and „Leucippe and Clitophon” by Achilles Tatius exploring its representatives with word-forming component φιλ- (φιλῶ, ἡ φιλία, τὸ φίλημα, φίλος, καταφιλῶ, ἡ φιλοστοργία, φιλόκαλος, ὁ φιλοπάρθενος). In the research we combined functional-semantic and cognitive approaches for analysis of writer’s lexical idiosystem. It was found out that verbal, noun, adjectival lexemes which are the representatives of the nominative field take part in the creation of numerous narrative techniques due to peculiarity of works’ genre and the idiostyle of the writers under study.
Nominative field of the concept “LOVE” in the Greek novels of Longus and Achilles Tatius
Keywords: номінативне поле; концепт ЛЮБОВ; домінанта; художні засоби; давньогрецький роман; Ахілл Татій; Лонг