Роль спортивного суддівства у сучасному суспільстві. - Holovachyk, Valentyna; Гуліна, Лариса Василівна (Національний педагогічний університет імені М.П. Драгоманова, 2019)
Метою нашого дослідження постало операціоналізація понять спортивного суддівства як соціального феномену. Для досягнення мети наукового дослідження, нами використовувалися взаємодоповнюючі загально-наукові методи дослідження: аналіз і узагальнення методологічної, психолого-педагогічної та навчально-методичної літератури, концептуально-порівняльного та структурно-системного аналізу. Результати: у статті розглянуто теоретичні засади становлення феномену спортивного суддівства у сучасному суспільстві. Охарактеризовано ознаки соціального явища у спортивному суддівстві. Виокремлено зв’язки спортивного суддівства із іншими соціальними інституціями. Висновки. Отже, затверджено, що спортивне суддівство - соціальний феномен, так як є продуктом суспільного життя і свідомої діяльності людей і знаходиться в постійній взаємодії з іншими соціальними явищами.. Необхідно лише зрозуміти, чи достатньо феномен спортивного суддівства розвинувся, щоб його можна було вважати соціальним інститутом.
Keywords: Спорт; Суддівство; Соціальне явище