РАЦІОНАЛІЗАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНОЇ СТРУКТУРИ УПРАВЛІННЯ: НАУКОВІ ПІДХОДИ ТА МЕХАНІЗМИ РЕАЛІЗАЦІЇ - Терлецька, Юлія (My University, 2025)
У статті узагальнено наукові підходи до процесу раціоналізації організаційної структури управління підприємством та досліджено механізми його реалізації. Встановлено, що навіть оптимально спроектована оргструктура з часом починає гальмувати розвиток суб’єкта господарювання та перестає відповідати вимогам сьогодення. Узагальнено особливості розвитку, класифікації форм та структуризації ОСУ. Досліджено чинники впливу на процес функціонування структури управління суб’єкта господарювання. Доведена необхідність проведення періодичного контролю та аналізу складових організаційної структури управління з метою забезпечення її відповідності стратегічним цілям подальшого розвитку підприємства та завчасного попередження кризового стану безпосередньо у самій структурі. Обґрунтовано пріоритети механізму раціоналізації оргструктур підприємств олійно-жирової галузі.
RATIONALIZATION OF THE ORGANIZATIONAL STRUCTURE OF MANAGEMENT: SCIENTIFIC APPROACHES AND IMPLEMENTATION MECHANISMS
Keywords: організаційна структура управління, еволюція організаційного розвитку, діагностування оргструктури, організаційні перетворення, механізм раціоналізації організаційної структури управління.