МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ОЦIНКИ ЯКIСНИХ ЗМIН ВИКОНАННЯ КОМАНДНИХ ДIЙ НА ОСНОВI T-КРИТЕРIЮ ВIЛКОКСОНА - Мартинюк, Сергій Васильович; Цуркан, Вячеслав (My University, 2023)
Волейбол став одним з найшвидших, найсильнiших i захопливих видiв спорту в наш час. Гра акцентується на швидкостi, силi атак i продуктивних тривалих розiграшах, де важлива грамотна технiка захисту. Використання статистики в даному видi спорту вiдiграє ключову роль у здiйсненнi об’єктивного аналiзу рiзних параметрiв гри. Тренери використовують цi данi для виявлення сильних та слабких сторiн гравцiв та розвитку нових методiв тренувань з метою покращення рiзних аспектiв гри. Метою дослiдження була побудова математичної моделi для визначення результатiв виконання певних дiй i зробити висновок ефективностi даних дiй. У промiжку мiж двома замiрами було виконано спецiальний тренувальний об’єм над iгровою дiєю ”Подача”. По отриманих результатах та в ходi їх обробки з використанням Т-критерiю Вiлкоксона для зв’язних вибiрок були висунутi та пiдтвердженi гiпотези, щодо двох характеристик iгрової дiї ”подача”: вiдсоток подач на вилiт (ейси) та вiдсоток помилок. У результатi пiдтвердилася гiпотеза щодо суттєвого покращеннi вiдсотку подач на вилiт (ейсiв) у результатi експерименту та нульової гiпотези щодо вiдсотку помилок при подачi що суттєвих змiн не вiдбулося. Висновки. Завдяки данiй математичнiй моделi гри ми отримали механiзм оцiнки ефективностi певних дiй у грi, а саме змiнi якостi подач вiд заданого тренувального процесу. Даний метод можна буде застосовувати для оцiнки змiн iнших iгрових якостей, що будуть використовуватися в математичнiй моделi. Проблемним залишається питання рiвномiрного розподiлу в залежностi вiд сили суперникiв та пiдбору вiдповiдних коефiцiєнтiв для проведення таких дослiджень.
Keywords: математична модель, критерiй оцiнювання, волейбол, статистичнi показники, тренувальний процес