Експресивність як значення одиниці мови і як категорія мовлення. - Томусяк, Аліна Олегівна (SSPG Publish, Stockholm, Sweden, 2022)
Дискусійним на сьогодні є питання про належність експресивності до значення мовної одиниці чи про виникнення експресивності внаслідок взаємодії мовних одиниць у мовленні. Експресивність, на нашу думку, може бути елементом мови, оскільки передбачає маркування одиниці мови за одним чи кількома параметрами, що сигналізує про наявність у її структурі конотативних значень, актуалізація яких в акті комунікації створює ефект виділення цієї одиниці щодо нейтрального варіанта, який має тотожне денотативне значення. Уточнимо, що під одиницею мови ми розуміємо як окрему лексему, так і словосполучення, речення чи цілий текст. Експресивність, відповідно, у нашому розумінні, – величина, властива всім рівням мови.
Keywords: Експресивність, експресема, гіпермаркованість,прагмалінгвістика.