Геодезична астрономія - Білокриницький, Сергій Миколайович (Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2023)
Розглядаються теоретичні положення визначення істинного азиму- та астрономічним способом, системи координат, що застосовуються в астрономії, вимірювання часу в астрономії та способи визначення астрономічних азимутів. На практичних прикладах показано порядок спостережень і обчислень при визначенні азимута за висотою і годинним кутом Сонця, за годинним кутом Полярної і за висотами яскравих зірок з різною точністю. Для студентів спеціальності “Геодезія”, а також усіх спеціалістів, які працюють у цій галузі.
Геодезична астрономія
͜Астрономія – наука про небесні світила, про їх взаємне розташування у просторі, про їх поступальний і оберталь- ний рух, про причини цього руху, про фізичний і хімічний склад небесних тіл, про походження і розвиток всесвіту. Слово «астрономія» походить від грецьких ‒ «астрон» ‒ світило і «номос» ‒ закон. Отже, астрономія – одна з природничих наук. Перші астрономічні спостереження сягають глибокої давнини, коли людина була близькою до природи і спостерігала за тими небесними явищами, з якими було пов’язане його повсякденне життя. Чергування сходу і заходу Сонця, щорічні зміни в положенні Сонця по відношенню до горизонту і тісно пов’язані з цим зміни пори року, що впливало на життя людини, на господарські і землеробські роботи, не могли не привернути до себе увагу людини. До небесних явищ, відомих з часів глибокої давнини, відносять також періодичні зміни вигляду Місяця, тобто місячні фази.
Keywords: Геодезія, астрономія