Методологічний вплив принципів адміністративної відповідальності на її зміст та застосування - Vdovichen, Vitalii (Юридичний вісник, 2022)
У статті проведено дослідження методологічного впливу принципів адміністративної відповідальності на умови, способи та форми її застосування. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю визначення специфіки дії принципів права, принципів юридичної відповідальності на механізм, міри та особливості застосування адміністративної відповідальності. І тому, особливо варто враховувати міжгалузевий характер адміністративної відповідальності, яка охороняє та забезпечує суспільні відносини, регулювання яких здійснюється різними галузями права. У зв’язку з цим, методологічний вплив принципів адміністративної відповідальності на її застосування дає можливість відповісти на питання про те, чи достатньою мірою оптимізовано правове регулювання адміністративної відповідальності по відношенню до норм інших галузей законодавства. У статті підкреслено, що принципи адміністративної відповідальності є об’єктивно властивими та відправними началами, вимогами, які ставляться до учасників суспільних відносин (зокрема в сфері адміністративної відповідальності) з метою гармонічного поєднання індивідуальних, суспільних та громадських інтересів. У контексті методологічного впливу принципів адміністративної відповідальності на її зміст і застосування першочергове місце займає синергетичний зв’язок принципів верховенства права та законності. Однак, автор наголошує, що при всій схожості та взаємопов’язаності «верховенство права» не можна підміняти «верховенством закону», оскільки це груба теоретична помилка. У своїй синергії принцип верховенства права і принцип законності є істотною передумовою керованості суспільних справ, гарантією режиму законності як однієї з основних ознак правової держави. Принцип верховенства права при здійсненні методологічного впливу на зміст та застосування адміністративної відповідальності, не підміняє і не скасовує принципу законності, а тільки поглиблює його вимоги, звертає увагу на зміст позитивного права, який має відповідати загальновизнаним стандартам прав людини та основоположним принципам права. Методологічний вплив принципів адміністративної відповідальності на її зміст та застосування сприяє не тільки правильному, своєчасному та законодавчо обґрунтованому впливу на правопорушника (притягнення його до адміністративної відповідальності), а й гарантують об’єктивність вирішення справи, що, у свою чергу, сприяє підвищенню правової культури та поваги до закону та тих органів, які уповноважені забезпечувати його дотримання.
Methodological influence of the principles of administrative responsibility on its content and application
Keywords: адміністративна відповідальність; юридична відповідальність; принципи адміністративної відповідальності; принцип верховенства права; принцип законності; якість закону