Грубляк О.М., Лисенко Ж.П., Олексин А.Г. Роль банків у організації виконання бюджетів. Modern Aspects Of Science. 28- th volume of the international collective monograph. Czech Republic, 2023. р. 99-110. - Грубляк, Оксана Михайлівна; Лисенко, Жанна Петрівна; Олексин, Артур Григорович (Publishing Group „ Vědecká perspektiva “, 2023)
Світовий досвід має у своєму арсеналі різноманітні системи касового виконання державного та місцевих бюджетів, найважливішими з яких є: банківська; змішана; казначейська. До середини 1993 року в Україні функціонувала банківська система касового виконання бюджету, яка була достатньо ефективною в умовах командно-адміністративної економіки та однорівневої банківської системи. На той час існувало дві форми фінансування видатків: виконання місцевих бюджетів відбувалося в межах доходів; виконання державного бюджету базувалося на дотриманні принципу авансування на кредитній основі.
Keywords: банки