СУЧАСНА УКРАЇНСЬКА МОВА: ТЕОРЕТИЧНО-ПРАКТИЧНИЙ КУРС МОРФОЛОГІЇ (Частина 1) - Томусяк, Людмила Миколаївна; Руснак, Наталія Олександрівна; Струк, Іванна Михайлівна; Максимʼюк, Оксана Василівна (Чернівці: Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича, 2024)
Навчально-методичний посібник «Сучасна українська мова: теоретично-практичний курс морфології (Частина 1)» призначено для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 035 Філологія в галузі знань 03 Гуманітарні науки (ОПП «Українська мова і література». У посібнику представлено загальні відомості про морфологію як розділ граматики, подано термінологічний апарат цього розділу мовознавства, розглянуто іменні частини мови: іменник, прикметник, числівник і займенник з боку граматичної будови й функціонування. За основу викладу теоретичного матеріалу взято функціональну морфолого-синтаксичну концепцію, яка є базовою в частиномовному аналізі морфологічних одиниць. Кожна з тем містить теоретичні відомості (опорний конспект лекції), питання-рефлексії навчальних досягнень студентів, систему контрольно-корекційних та тестових завдань. Практичний блок уміщує різнотипні завдання, сформульовані так, щоб спонукати студентів до розмірковування, розвитку їх творчих здібностей. Практичні завдання спрямовані на поетапне виконання того чи того виду роботи із самостійним аналізом результатів та обґрунтуванням висновків. Система вправ структурована з опертям на принципи розгляду мови як цілісної структури, у якій всі знакові одиниці перебувають у певних відношеннях. Низка завдань побудована на зв’язках з попереднім матеріалом, а частина вправ має прогнозувальний та випереджальний характер. У методичному посібнику є також вправи для ґрунтовного практичного засвоєння закономірностей будови іменних частин мови, їх парадигматики та структурно-семантичних особливостей. Чимало вправ стилістичного характеру, оскільки проблема мовленнєвої вправності є особливо актуальною для студентів-філологів. Запропоновано студентам і завдання на текстовій основі: їх аналіз сприятиме розвиткові усного літературного мовлення, засвоєнню як мелодики української мови, так і її грама¬тичної будови. Підсумковий характер мають тести, якими завершується розгляд кожної частини мови. Вони допоможуть студентам перевірити рівень засвоєння матеріалу з кожної теми.
Сучасна українська мова
Keywords: морфологія; частини мови; іменник; прикметник; числівник; займенник